onsdag 19 december 2018

Väsen

Vi har lyssnat på förra årets radiokalender och även blivit nyfikna på vilka väsen som finns. Här kommer en länk till filmer som handlar om väsen, https://urskola.se/Produkter/166843-Mytologerna-Tomten#Om-serien

onsdag 17 oktober 2018

Titta vad jag har gjort!

En elev som är intresserad av geografi och flaggor visade idag vad han skapat på fritids. Han har koll på många flaggor:)


söndag 30 september 2018

Sj-ljudet

Under veckan kommer vi att arbeta med sj-ljudet. Här finns filmen som vi såg tillsammans.

måndag 24 september 2018

måndag 27 augusti 2018

Vem är du i Nordisk mytologi?

Tryck på länken HÄR för att ta reda på vem du är i Nordisk mytologi.

söndag 26 augusti 2018

Nordisk mytologi



På ur.se kan man hitta en del filmer om den Nordiska mytologin. Vi har sett några av filmerna i skolan. Här kommer en som handlar om Balders död.

Balders död

Ny blogg

Jag har precis startat en ny blogg som är tänkt att användas när vi arbetar med engelska i skolan. Givetvis får man gärna använda den för att repetera teman vi arbetat med i skolan. Just nu ligger där några länkar som handlar om färger. Bloggen kommer att fyllas på allt eftersom vi lär oss mer.

Här kommer en bild från vår utedag i fredags och engelsklektionen vi hade då. Fler bilder hittar ni på English year 3




tisdag 29 maj 2018

Barnkonventionen

Vi arbetar för tillfället med barnkonventionen och artikel 28 "Du har rätt att gå i skola och det ska vara gratis" samt artikel 32 "Du har rätt att slippa hårt och farligt arbete". Vi läser texter, tittar på korta filmer och diskuterar hur det kan komma sig att barn arbetar och vad som kan göra så att de istället kan få gå i skola. Lovade att lägga upp filmen här.


tisdag 22 maj 2018

Vi lär oss mer om länder

Imorse när jag kom in i klassrummet hade någon eller några ordnat våra egentillverkade faktaböcker om länder så här fint. Böckerna var dessutom ordnade efter världsdelar.


Under våra lässtunder är det många som väljer att lära sig mer om olika länder. Härligt att se!



Ibland är det kul att läsa våra gamla sagor och GOTD.






Veckans författare - Dav Pilkey


Vi har lärt oss mer om Dav Pilkey, författaren till böckerna om Kapten Kalsong, Draken och Dogman. Böckerna om Kapten Kalsong är populära hos många barn och nu har ytterligare barn upptäckt serien. Under vår "egenläsning" imorse bröts plötsligt tystnaden av att en elev skrattade hjärtligt. Givetvis blev vi andra nyfikna. (Se bilden till vänster.) Är ni nyfikna på att veta mer om Dav Pilkey kan ni alltid fråga eleverna eller läsa om honom i deras böcker "Veckans författare".

De som vill har också kunnat rita egna mantlar och lära sig rita Kapten Kalsong. För att komma till författarens hemsida trycker ni HÄR.


tisdag 24 april 2018

Veckans författare - Stian Hole

Veckans författare var norrmannen Stian Hole. Han har bland annat skrivit böckerna om Herman och Morkels alfabet. Be gärna barnen berätta om honom, böckerna och hur han illustrerar dem. Kan ni lista ut hur många olika bilder som används för att skapa Hermans ansikte?



Vår författar-karta fylls på allt eftersom vi lär oss mer om författare och deras böcker. 


Lucktexterna om författarna klistrar vi in i våra böcker. 

torsdag 19 april 2018

Sambakungen och Litteralund

Det har varit en härlig vecka med utflykt till Skånes djurpark och besök på stadsbiblioteket för att träffa författaren till Sambakungen, Emma Karinsdotter. Veckans trevligheter är inte riktigt slut för imorgon ska vi fira Världsbokdagen tillsammans med mellanstadiet. Nedan några bilder från dagens besök på biblioteket.


Lisbet och Sambakungen gav oss olika rituppdrag.


Piratkatten Sixten med träben och ögonlapp.


Emma Karinsdotter


I ritartagen.


Uppdrag slutfört.


Ivrigt skissandes


Vad hade du ritat?


En del barn sätter sig gärna (eller ligger på golvet) och läser i klassrummet när det är fritids. 

onsdag 18 april 2018

Skatan och Michael Jackson

I klassen läser vi just nu "Skatan", en av böckerna i Petriniserien, och där nämns artisten Michael Jackson och hans moonwalk. Lovade att lägga ut en film där man kunde se den.





söndag 18 mars 2018

GOTD - den högsta byggnaden



Här kommer som utlovat filmerna vi tittade på när vi pratade om Burj Khalifa.


Fönsterputsning på hög nivå.


Base-jump

måndag 5 mars 2018

Antarktis - att skriva faktatexter

Vi har under några veckor arbetat med att skriva faktatexter. För att lära oss mer om hur man kan få läsarna att "nappa" på våra texter har vi fiskat. Vi fiskade upp olika slags meningar och funderade på och diskuterade vad det var som gjorde dem intressanta.



Nu sitter några av texterna uppe utanför klassrummet. Nappar ni på meningarna?







söndag 11 februari 2018

Skolan i Österrike

I onsdags hade vi besök av Jutta som berättade om hur det var att gå i skola i Österrike. Vi fick ta del av bilder på hur skolan såg ut, vad man gjorde på rasterna, vad man samlade på mm. Barnen ställde många intressanta frågor och tillsammans jämförde vi hur det är att gå i skola här och där. Tusen tack Jutta för att du delade med dig av dina erfarenheter!






onsdag 24 januari 2018

Kultur två dagar på rad

Sexorna har skrivit berättelser som de har dramatiserat. I tisdags fick vi se tre av deras pjäser. Det var kul att få ta del av dem.


Idag, onsdag, var Kulturskolan på besök och vi fick bekanta oss med instrumenten tvärflöjt och klarinett. De berättade om deras "öppet hus" nu på lördag. 




söndag 21 januari 2018

GOTD - Anne Franks dagbok

Förra veckans GOTD var Anne Franks dagbok. Tryck HÄR så kommer du till en sida där en genomskärning av huset visas.

Tillsammans såg vi också denna film. Efteråt diskuterade vi vad vi sett. Ni önskade att filmen skulle läggas här på bloggen. Den är på engelska.


Tyngdkraft - gravitation

Vi har undersökt tyngdkraft genom olika försök inomhus och utomhus. Vi har diskuterat och sett filmer. Ni önskade att filmerna skulle läggas på bloggen så här kommer de samt några bilder från lektionen.


 Innan vi genomför försöken fundera vi på vad vi tror kommer att hända. Detta skriver vi ner och efter försöket antecknar vi resultatet. 





torsdag 11 januari 2018

Friktion

Idag har vi arbetat med "friktion - kraften som bromsar" både inomhus och utomhus. Vi har funderat, observerat, undersökt, funderat vidare, fotograferat och filmat samt tittat på en film om friktion.

Klicka här så kommer ni till filmen.


Under tiden som en grupp arbetade med friktion lekte de andra. Då kunde man bland annat samla ihop en massa löv till en enorm lövhög.