torsdag 29 september 2016

Fina fisken


Jag tycker inte om....

Vi har funderat på och skrivit om vilka slags djur vi gillar. Nu var det dags att fundera på vad vi inte tycker om. Barnen skrev vad kompisen inte tyckte om och sedan skulle de tillsammans komma på en sak som båda inte tyckte om. Det blev allt från bråk till lakrits. Deras texter finns inklistrade i den gula abc-boken.


Ny läsläxa i klass 1a

Vi har ändrat läsläxan lite och till nästa vecka ska de som vanligt läsa sin bok samt rita en bild och skriva av en mening. Vi har gått genom läxan tillsammans så att de kan förklara den för er där hemma. I den gula boken finns också en lapp med instruktioner till läxan.


onsdag 21 september 2016

Koncentration på g

Bokstavsinlärningen innebär för barnens del att de får gissa den hemliga bokstaven, lyssna ut ljudet (se tidigare inlägg), röra sig, försöka forma den för hand och även skriva listor, meningar och andra texter där bokstaven finns med. Här är några bilder från arbetet med g i helklass.




Gusten Grodslukares gräsliga glassmaker


Gusten Grodslukare

Byn där Victor bor är inte stor, men ganska fin. Man kan ha mycket roligt där, som liten. Om det inte vore för de bråkiga typerna. Värst av dem alla är Gusten. Han kallas Gusten Grodslukare eftersom att det sägs att han en gång åt upp en levande groda. 


Gusten gillar gräsliga glassmaker. Vilka smaker tror du att han skulle vilja ha på sin kulglass? 

Tillsammans spånade vi fram olika gräsliga saker som började på bokstaven g. Vi fyllde tavlan och vissa blev nästan lite illamående av alla förslag.Barnen fick sedan välja ut tre smaker som de trodde att Gusten skulle gilla. Ta gärna en titt nästa gång ni hämtar eller lämnar på skolan/fritids. 






måndag 19 september 2016

Bokstavsarbete

Veckans bokstav i a-klassen är Gg. Jag valde den därför att barnen var nyfikna på källarbokstäverna (de som går ner i källaren) och för att lilla g påminner mycket om lilla a när man formar den för hand. Istället för att använda leksaker som vi brukar utgick vi idag från bilder när det gällde att lista ut vilken den hemliga bokstaven var. Därefter lyssnade vi ut var i orden vi hörde ljudet, först, inuti eller i sist. Här hittar ni en film om hur man bland annat formar bokstäverna a och g.



Förra veckan utmanade vi varandra att hitta på så många ord som möjligt av bokstäverna a, s, v, i och l. Ibland fick man bara använda tre bokstäver och vid andra tillfällen fyra. De kom på många ord och det blev även diskussioner om ords betydelse. 




Elevens val

Under en halvtimme på måndagar har eleverna "Elevens val". Då är de indelade i mindre grupper om max tio elever som får arbeta med saker som målning, skriva egna böcker, slöjd, spelhåla, plusplus och pappersverkstad.

I pappersverkstaden har vi under våra två första tillfällen blandat origami med pyssel och gjort bokmärken i form av mer eller mindre kända figurer.


Här hittar ni länken till Pokémonbokmärket. Den är dock på engelska.  Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra.

måndag 12 september 2016

Bokstavsarbete

Vi har fortsatt vårt arbete med bokstäverna. Förra veckan arbetade vi med v och skrev meningar där alla ord börjar med bokstaven. Texterna sitter uppe utanför klassrummet ett tag till innan de klistras in i deras abc-böcker.





torsdag 8 september 2016

Läsläxa klass 1a

Barnen har idag fått en ny läsläxa med sig hem. Tillsammans har vi dikterat om världens största fisk och tillika haj, valhajen. Längst bak i plastfickan finns även fyra nya ordbilder att öva på. Vi har övat dem genom att spela bingo med de gamla och nya orden.



Eftersom en del barn redan kan läsa lite så har några fått med sig en extra bok hem. Detta har skett i samråd med barnen och de som endast ville ha texten om valhajen fick det. I de böcker som tillhör Stjärnsvenska serien finns det frågor längst bak som ni föräldrar kan ställa till barnen. Frågorna fokuserar på läsförståelsen. På tisdag kommer de att få läsa ett litet stycke ur boken för mig. Det kan ta ett tag för mig att hitta barnens rätta nivå vad gäller böcker, och tanken är att vi börjar i det som känns tryggt och bekant för att sedan gå vidare.

Här ser ni exempel på frågor längst bak i boken.


Mosaikbygge

På eftermiddagarna (och även kortare stunder under skoldagen) då tillfälle ges tycker barnen om att bygga med våra mosaikbitar. De bygger tillsammans eller själva och skapar fantastiska mönster. Här kan ni se några av deras verk.